Veri modelleme, verileri ve nasıl aktığını temsil etmek için metin ve semboller kullanarak bir yazılım sisteminin ve içerdiği veri öğelerinin basitleştirilmiş bir diyagramını oluşturma işlemidir. Veri modelleri, yeni bir veritabanı tasarlamak veya eski bir uygulamayı yeniden yapılandırmak için bir plan sağlar. Genel olarak, veri modelleme, bir kuruluşun bilgi için iş ihtiyaçlarını karşılamak için verilerini etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olur.
Bir veri modeli, veri varlıklarını, özniteliklerini ve varlıklar arasındaki ilişkileri gösteren bir akış şeması olarak düşünülebilir. Veri Yönetimi ve analitik ekiplerinin uygulamalar için veri gereksinimlerini belgelemesini ve herhangi bir kod yazılmadan önce geliştirme planlarındaki hataları belirlemesini sağlar.
Alternatif olarak, veri modelleri, onları mevcut sistemlerden çıkaran tersine mühendislik çabalarıyla oluşturulabilir. Bu, önceden veri modellemesi olmadan geçici olarak oluşturulmuş ilişkisel veritabanlarının yapısını belgelemek ve belirli analitik uygulamalarını desteklemek için veri göllerinde veya NoSQL veritabanlarında depolanan ham veri kümeleri için şemalar tanımlamak için yapılır.
Veri yönetimi ve veri modelleme eğitimi dahilinde; aşağıdaki temel kavram, yapı ve mantıksal yaklaşımlar üzerinden hareketle ve örnek sınıf içi uygulamalarda pratikleri katılımcılarla birlikte tasarlayıp, hazırlayarak gerçekleştirilen eğitim sonunda katılımcıların; veri modelleri ve mantıksal çözümleri ile veri yönetiminde efektif hakimiyet sağlayacakları seviyeye ulaşmaları hedeflenmektedir.
Eğitim aşağıdaki ana başlık ve detaylar kapsamında ilerlemektedir;
- Data Fundamentals
- Data Structures
- Raw Data to DataWareHouse
- Gathering
- Relational Data Storage
- Dimensional Data Storage
- Transformation
- Logics and Solution Approaches
- Logical Modelling
- Data Strategies
- Data Marts
- Data Services Solution Approaches
- Data Reporting Models
- Best Practises on Data Management